Visitors have accessed this post 228 times.

با توجه به اینکه برای صادرات مواد غذایی برخی موضوعات باید مد نظر قرار گیرد در این مقاله به الزامات مورد درخواست خریداران مواد غذایی در اروپا میپردازیم.

الزامات اجباری هم در این رابطه وجود دارد که توسط انجمن قانون غذای اروپا آماده شده است که در مقاله ای جدا به آن پرداخته شده است. لینک

فهرست مطالب

الزامات مورد درخواست خریداران مواد غذایی صادراتی :

خریداران اروپایی همچنین به گواهینامه ایمنی مواد غذایی اضافی در قالب گواهی خاص که توسط یک نهاد کنترل مستقل انجام می شود، نیاز دارند.

 برخی از خریداران لیست های کنترل و تعداد درخواست های مختلف کیفیت خود را خواهند داشت. جدای از درخواست های ایمنی مواد غذایی و کیفیت محصول، تقاضای فزاینده ای برای اثبات شیوه های تجارت پایدار و اخلاقی وجود دارد.

اکثر معیارهای کیفیت توسط استانداردهای صنعتی و نه توسط قوانین رسمی اروپا تعریف شده است. این به این دلیل است که برخی از معیارها، مانند طعم و مزه، به دلیل ذهنی بودن اندازه گیری آنها دشوار است.

رایج ترین استانداردهای کیفیت برای محصولات خاص شامل موارد زیر است:

الزامات کیفیت محصول

کیفیت میوه و سبزیجات فرآوری شده با توجه به نوع محصول توسط عوامل مختلفی تعیین می شود. به عنوان مثال، برای میوه ها و سبزیجات منجمد و خشک و برای آجیل خوراکی، عمدتاً از درصد مجاز محصول معیوب و اندازه میوه برای تعریف دسته بندی های کیفی استفاده می شود.

 برای محصولات همگن مانند آبمیوه ها، پوره ها یا اسپری های میوه، معیارهای کیفی زیادی از جمله رنگ، طعم، ترکیب شیمیایی و سطح بریکس (میزان قند در محلول آب) وجود دارد.

کیفیت میوه و سبزیجات منجمد:

عمدتاً توسط Codex Alimentarius standards تعریف شده است. در حال حاضر استانداردهای Codex برای بسیاری از محصولات منجمد از جمله نخود فرنگی، توت فرنگی، تمشک، هلو، زغال اخته، زغال اخته، کلم بروکلی، گل کلم، اسفناج، کلم بروکسل و لوبیا سبز اعمال می شود.

کیفیت میوه خشک و آجیل:

معمولاً توسط استانداردهای کمیسیون اقتصادی سازمان ملل متحد برای اروپا (UNECE)  United Nations Economic Commission for Europe تعریف می شود.

 استانداردهای UNECE برای بسیاری از آجیل ها از جمله بادام، آجیل برزیلی، بادام هندی، نارگیل، فندق، ماکادمیا، pine nuts  یا چلغوزه ، پسته و گردو اعمال می شود.

استانداردهای UNECE برای محصولات خشک شامل زردآلو، موز، انگور، انبه، خربزه، پاپایا، گلابی، آناناس، آلو و گوجه فرنگی است. Codex Alimentarius همچنین استانداردهایی برای زردآلو خشک، کشمش، پسته، خرما، نارگیل خشک شده، بادام زمینی و قارچ خشک دارد.

کیفیت آب میوه و سبزیجات:

در اروپا کیفیت  بر اساس دستورالعمل آب میوه اتحادیه اروپا و کدهای صنعت تنظیم شده توسط انجمن آب میوه اروپا است. دستورالعمل آب میوه اروپا چندین جنبه کیفی مانند مواد تشکیل دهنده مجاز، قوانین برچسب گذاری و حداقل سطوح بریکس را برای آب میوه ها و پوره های بازسازی شده تعریف می کند.

کیفیت نیز با توجه به نوع و تنوع محصولات منجمد تعیین می شود. به عنوان مثال، زغال اخته وحشی منجمد (Vaccinium myrtillus) به دلیل سطوح آنتوسیانین بالاتر و رنگ و طعم قوی تر، مورد توجه پردازنده ها قرار می گیرد، در حالی که بسته بندی ها و خرده فروشان زغال اخته کشت شده (Vaccinium corymbosum) را به دلیل بزرگتر و اندازه و شکل یکنواخت تر ترجیح می دهند.

کیفیت مربا، ژله و مارمالاد:

در اروپا این کیفیت  بر اساس مقررات اروپایی برای مربا، ژله و مارمالاد میوه و پوره شاه بلوط شیرین شده است. این مقررات اساساً حداقل محتوای خمیر میوه و/یا پوره fruit jams, jellies and marmalades and sweetened chestnut purée را در محصولات نهایی تعریف می‌کند.

 بسیاری از ویژگی‌های محصول دیگر که در قوانین اروپایی گنجانده نشده‌اند، کیفیت را تعریف می‌کنند، مانند قوام (همگن، با تکه‌های میوه، با دانه یا «بدون دانه»)، سطح بریکس میوه، رنگ، طعم و نوع شیرین‌کننده مورد استفاده.

همچنین استانداردهای Codex Alimentarius برای مرباها وجود دارد که دسته بندی های با کیفیتی مانند “مربای اضافی” و “مربای پر میوه” را تعریف می کند.

کیفیت کنسرو میوه و سبزیجات:

معمولاً توسط چندین استاندارد Codex Alimentarius تعریف می شود. در حال حاضر، Codex استانداردهایی را برای گوجه فرنگی فرآوری شده، سس سیب، آناناس کنسرو شده، کنسرو تمشک، کنسرو توت فرنگی، کوکتل های میوه، سالاد میوه های استوایی، پوره شاه بلوط و شاه بلوط، چاتنی انبه، کنسرو شاخه های بامبو، کنسرو میوه های هسته دار، کنسرو شده، منتشر کرده است.

سبزیجات، برخی از سبزیجات کنسرو شده، شیر نارگیل و خامه. با توجه به کیفیت، Codex همچنین دستورالعمل‌هایی را برای بازرسی بصری بسیاری از غذاهای کنسرو شده برای نقص‌های غیرقابل قبول منتشر کرد.

گواهینامه ایمنی غذا به عنوان مبنایی برای ورود به بازار اروپا

اگرچه گواهینامه ایمنی مواد غذایی بر اساس قوانین اروپا اجباری نیست، اما تقریباً برای همه واردکنندگان مواد غذایی اروپایی یک امر ضروری است.

 اگر نتوانید نوعی گواهینامه ایمنی مواد غذایی را به عنوان مبنای همکاری ارائه دهید، اکثر واردکنندگان معتبر اروپایی با شما کار نخواهند کرد.

اکثر خریداران اروپایی درخواست گواهینامه ابتکار ایمنی جهانی غذا  Global Food Safety Initiative (GFSI) دارند. محبوب‌ترین برنامه‌های صدور گواهینامه برای پردازنده‌ها و تاجران میوه و سبزیجات عبارتند از:

استانداردهای ویژه بین المللی International Featured Standards (IFS)

استانداردهای جهانی کنسرسیوم خرده فروشی بریتانیا  British Retail Consortium Global Standards (BRCGS)

گواهینامه سیستم ایمنی مواد غذایی Food Safety System Certification (FSSC 22000)

لطفاً توجه داشته باشید که این فهرست جامع نیست و سیستم های صدور گواهینامه غذا به طور مداوم در حال توسعه هستند. اکثر برنامه های صدور گواهینامه ایمنی مواد غذایی مشابه استاندارد  ISO 22000 هستند.

اگرچه سیستم های مختلف صدور گواهینامه ایمنی مواد غذایی مبتنی بر اصول مشابهی هستند، برخی از خریداران ممکن است یک سیستم مدیریت خاص را ترجیح دهند.

به عنوان مثال، خریداران بریتانیایی اغلب به BRC نیاز دارند، در حالی که IFS برای خرده فروشان آلمانی رایج تر است. همچنین توجه داشته باشید که گواهینامه ایمنی مواد غذایی تنها مبنایی برای شروع صادرات به اروپا است.

خریداران جدی معمولاً ظرف یک یا چند سال از تأسیسات تولید شما بازدید / ممیزی می کنند.

در صنعت آب میوه، آخرین پیشرفت گواهینامه SGF SGF certification است که هدف آن دستیابی به ایمنی، کیفیت و رقابت عادلانه در بخش آب میوه از طریق خود تنظیم صنعتی است.

 SGF به شرکت های فرآوری میوه، بسته بندی ها و بطری ها، تاجران و دلالان آب میوه، و همچنین شرکت های حمل و نقل و سردخانه ها در تقریبا 60 کشور جهان گواهی می دهد.

برای تولیدکنندگان آب میوه و پوره غلیظ، بخش مهمی از سیستم گواهینامه SGF IRMA (تضمین بین المللی مواد خام) (International Raw Material Assurance نامیده می شود.

در شرایط ایده آل، صنعت آب میوه کل زنجیره تامین را تحت کنترل دارد، کشاورزان باید گواهی GlobalGap داشته باشند، پردازشگرهای میوه باید گواهینامه IRMA داشته باشند، در حالی که بطری های آب میوه باید توسط  IQCS (سیستم کنترل کیفیت بین المللی برای آبمیوه ها و شهدها) گواهینامه داشته باشند.

به غیر از کارخانه های میوه، گواهینامه IRMA برای بازرگانان/کارگزاران، شرکت های حمل و نقل، تولید کنندگان محصولات نیمه تمام و تاسیسات ذخیره سازی نیز قابل اجرا است.

کنترل آزمایشگاهی

در عمل، گواهینامه ایمنی مواد غذایی اهمیت کمتری نسبت به تایید فیزیکی محصولات دارد. بنابراین خریداران در اروپا اغلب برای آزمایش های آزمایشگاهی درخواست می کنند.

رویه رایج در اروپا این است که تحویل با اسنادی از آزمایشگاه‌های معتبر که بیش از شش ماه قدمت ندارند همراه باشد.

اعتبار آزمایشگاه هایی که این آزمایش را انجام می دهند برای خریداران اروپایی مهم است. این می تواند یک مسئله بالقوه برای برخی از صادرکنندگان کشورهای در حال توسعه باشد زیرا آزمایشگاه ها باید بتوانند با تمام آزمایشات مورد نیاز مقابله کنند.

 در برخی از کشورهای در حال توسعه، آزمایشگاه ها تنها قادر به انجام تعداد محدودی آزمایش هستند و برای برخی از آنالیزها، نمونه باید به کشورهای دیگر ارسال شود. معمولاً خریداران اروپایی درخواست آزمایش برای بیش از 500 باقیمانده آفت کش مختلف می کنند.

درخواست های پایداری و مسئولیت اجتماعی شرکتی (CSR).

فعالیت های اجتماعی، زیست محیطی و اخلاقی در صنعت میوه و سبزیجات فرآوری شده اروپا بسیار مهم می شود. این فعالیت ها از سطح مزرعه و تولید تا مرحله فرآوری (کارخانه) و تا تحویل به مصرف کننده نهایی اجرا و نظارت می شوند.

شرکت ها الزامات مختلفی برای مسئولیت اجتماعی دارند. برخی از شرکت‌ها به پیروی از کد رفتاری خود یا پیروی از استانداردهای بین‌المللی مانند مبادله داده‌های اخلاقی تامین‌کننده (SEDEX)، ابتکار تجارت اخلاقی (ETI) یا کد رفتاری طرح انطباق اجتماعی تجاری (BSCI،  BCorp یا Fair for Life ) نیاز دارند.

به منظور بهبود تولید پایدار و تامین منابع آجیل، گروهی از شرکت‌ها و سازمان‌های عمدتا اروپایی، ابتکار آجیل پایدار  Sustainable Nuts Initiative را در سال 2015 تشکیل دادند.

هدف اصلی این ابتکار بهبود شرایط در کشورهای تولیدکننده آجیل و تلاش برای زنجیره تامین پایدار است. یک ابتکار مشابه، ابتکار پایداری میوه و سبزیجات  Sustainability Initiative Fruit and Vegetables (SIFAV) است.

هدف SIFAV رسیدن به واردات 100 درصدی میوه و سبزیجات از آفریقا، آسیا و آمریکای جنوبی تا سال 2020 است.

همچنین، رهبران صنعت آب میوه، پیمان آبمیوه پایدار  The Sustainable Juice Covenant (SJC) را با هدف جهانی تامین، تولید و تجارت آب میوه‌ها، پوره‌ها و کنسانتره‌های مشتق شده از میوه و سبزیجات تا سال 2030 به صورت 100% پایدار تشکیل دادند. انجمن آب میوه اروپا  European Fruit Juice Association (AIJN)، پلتفرم جویس Juice CSR Platform را برای حمایت، راهنمایی و الهام بخشیدن به ذینفعان آبمیوه برای ادغام مسئولیت اجتماعی شرکت در سراسر زنجیره تامین تاسیس کرد.

پایداری به یکی از مهمترین موضوعات در دستور کار رسمی اروپا تبدیل شده است. اتحادیه اروپا مجموعه‌ای از سیاست‌ها را به نام قرارداد سبز اروپایی  European Green Deal با هدف پایدارتر کردن اقتصاد اروپا و با ‌نظم‌تر کردن اقتصاد اروپا تا سال 2050 اجرا کرد.

سیاست‌ها همچنین شامل اقدامات خاصی هستند که ممکن است بر عرضه کشورهای در حال توسعه تأثیر بگذارد. آنها همچنین شامل کاهش 50 درصدی استفاده از آفت کش های خطرناک تر و افزایش سهم زمین های کشاورزی مورد استفاده برای کشاورزی ارگانیک به 25 درصد تا سال 2030 هستند.

پایداری نیز بخش مهمی از طرح های صدور گواهینامه جدید است. چندین گواهینامه موجود با تمرکز بر جنبه های زیست محیطی و اجتماعی در بخش های زیر توضیح داده شده است.

طرح های صدور گواهینامه جدیدی بر اساس انتشار CO2 از جمله MyClimate یا  Carbon Footprint Certification وجود دارد.

یکی از طرح های صدور گواهینامه که از چندین جنبه پایداری پشتیبانی می کند، اثبات سیاره است.  Planet Proofشامل موضوعات مختلفی مانند انرژی و آب و هوا، حفاظت از محصولات، تنوع زیستی و چشم انداز، حاصلخیزی خاک، آب پاک، بسته بندی و زباله است.

انواع گواهینامه های دیگر ، گواهی نامه ارگانیک ،حلال و کوشر را میتوان نام برد.

دیدگاهتان را بنویسید